Vervoerbewijzen
Het is verplicht te reizen met een geldig vervoerbewijs. Kunt u deze niet tonen dan betaalt u de ritprijs plus een boete.
Houd uw vervoerbewijs bij de hand
Met elk vervoerbewijs dient te worden ingecheckt bij het betreden van de bus en uitgecheckt bij het verlaten van de bus. Zorg dat u bij het instappen van de bus uw vervoerbewijs bij de hand heeft. Dit bevordert de doorstroom en helpt ons om u op tijd op de plaats van bestemming te brengen.
Minimale leeftijd van onze reizigers
Iedereen is welkom om te reizen bij Keolis (Syntus) Nederland. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar dienen begeleid te worden door ouderen van 18 jaar of ouder. In overleg met onze buschauffeur of controleur kan van deze regel worden afgeweken. Wij vinden het zeer wenselijk dat ook jonge kinderen tot en met 11 jaar worden begeleid door een volwassene.
Wilt u overstappen?
Laat dit tijdig weten Onze buschauffeurs doen hun uiterste best om iedereen tijdig op de plaats van bestemming te krijgen. Wanneer u over moet stappen zal de chauffeur, indien de dienstregeling dit toe laat, proberen de overstap voor u te realiseren. Geef het daarom tijdig aan dat u wilt overstappen.
OV-chipkaart, Bankkaart, Credit Card en OVpay app
De OV-chipkaart, Bankkaart, Credit Card en OVpay app zijn geldige vervoerbewijzen indien u bij aanvang van de rit op de daartoe aangegeven wijze heeft ingecheckt. U dient te controleren of uw check-in gelukt is. In- en uitchecken dient u per vervoerder te doen, als u reist met de trein. Bij het reizen met de bus checkt u in- en uit per voertuig.
Betalen met de Syntus app
Met de Syntus app kunt u met uw smartphone betalen in het openbaar vervoer van Keolis (Syntus) Nederland. Dit geldt alleen voor reizen waarvoor u een geldig en geactiveerd kaartje in uw bezit hebt. De kaartjes kunnen in de app aangeschaft worden met iDEAL of creditcard. U toont uw kaartje op uw smartphone aan de chauffeur en (desgevraagd) aan de service en controlemedewerkers, waarbij uw hele telefoonscherm zichtbaar is. De gebruiker van de Syntus app dient er dan ook voor zorg te dragen dat zijn of haar smartphone functioneert. Dat wil zeggen dat datum en tijd op de smartphone juist moeten zijn ingesteld. Een foutief ingestelde datum en tijd kan namelijk resulteren in het tonen van een verkeerde dagcode en daarmee een ongeldig vervoerbewijs. Het kaartje dient op de naam van de persoon te staan die ermee reist.
Laat zien dat je mee wilt
Laat bij drukke haltes waar meerdere buslijnen langs komen, tijdig/duidelijk zien aan de chauffeur dat je mee wilt.
Houd de bus schoon
Gooi afval in de prullenbak en leg uw voeten niet op de bank. U zit toch zelf ook graag in een schone bus of trein? Is er geen prullenbak aanwezig of is deze vol? Neem uw afval dan mee naar buiten.
Alle zitplaatsen bezet
Aangezien de Buurtbussen door vrijwilligers worden gereden met een geldig B-rijbewijs, mogen er maximaal 8 passagiers mee. Staan in de Buurtbussen is absoluut verboden, dus als alle 8 stoelen bezet zijn, mogen er geen additionele passagiers meer worden meegenomen.
Zitplaatsen voor minder validen, zwangere vrouwen en ouderen
In de bussen van Keolis (Syntus) Nederland zijn één of meer plaatsen gereserveerd voor mindervaliden. U mag hier gaan zitten maar u dient plaats te maken wanneer een mindervalide reiziger aanspraak maakt op deze plaats.
Niet toegestaan: Roken, alcohol en etenswaren nuttigen die geur verspreiden of vlekken maken
In al het openbaar vervoer, inclusief de wachtruimtes en perrons, is roken niet toegestaan. Dit geldt ook voor de elektronische rookwaren. Tevens mag er geen alcohol in de bus genuttigd worden. Het is niet toegestaan etenswaren te nuttigen die overlast veroorzaken omdat ze een geur verspreiden of vlekken of troep kunnen maken. U mag dus b.v. geen ijs, patat, vis of andere snacks nuttigen in de bus.
Niet toegestaan: Warme dranken
Het is niet toegestaan om in de bus warme drank mee te nemen die niet afdoende afgesloten is. Als een buschauffeur een noodstop moet maken kan dit een gevaarlijke situatie opleveren voor u en uw medepassagiers. Bij twijfel kan de buschauffeur beslissen.
Telefoneren en muziek luisteren
Harde muziek en luid telefoneren in de bus is niet toegestaan. Houd rekening met medereizigers en beperk geluidsoverlast, probeer geluidsoverlast door telefoongebruik of luisteren van muziek tot een minimum te beperken. Gebruik van een koptelefoon is verplicht en houd het volume in de gaten.
Levende huisdieren in de bus
Een klein huisdier dat in een tas of mand past dient op schoot gehouden te worden en mag gratis mee in de bus van Keolis (Syntus) Nederland. Overige huisdieren dienen te zijn aangelijnd. In de bus reist een hond gratis mee met de betalende begeleider. De buschauffeur of medewerker Service en Veiligheid kan te allen tijde anders beslissen.
Plaatsen van buggy’s en kinderwagens
U wordt verzocht buggy’s en kinderwagens op de daarvoor bestemde ruimte te plaatsen, op de rem. Indien deze ruimte reeds bezet is, houd dan de buggy of kinderwagen ingeklapt bij u, zonder daarbij het gangpad te gebruiken. Een buggy of kinderwagen die in het gangpad staat, kan gaan rijden bij een noodstop. U bent verplicht om uw kind tijdens het rijden uit de kinderwagen of buggy te halen. Het gebruik van skateboards, rolschaatsen, skates e.d. in de bus is niet toegestaan Draag geen skates of rolschaatsen. Vooral bij plotseling remmen van de bus kan dit gevaarlijke situaties voor u en uw medepassagiers opleveren.
Voorwaarden van een (Elektrische) rolstoel in de bus
De bussen van Keolis Nederland zijn voorzien van een rolstoelplank (elektrisch of met de hand bedienbaar) en een rolstoelplaats, zodat mindervaliden ook met ons kunnen reizen. Uiteraard moet dit op een veilige manier gebeuren. De rolstoel dient op de rolstoelplaats in de bus te worden vastgezet. Indien gordels aanwezig, dan dienen deze te worden gebruikt. In verband met de veiligheid kan maximaal 1 rolstoel per bus vervoerd worden. (Elektrische) rolstoelen zijn toegestaan mits deze voldoen aan bepaalde normen, gebaseerd op Europese regelgeving:
• Maximale afmeting: 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog.
• De (elektrische) rolstoel inclusief de rolstoelgebruiker mag niet meer dan 250 kg wegen.
• Scootmobielen zijn niet toegestaan.
Omdat de maximale afmetingen in de praktijk moeilijk te controleren zijn, mogen tot nader bericht alle rolstoelen mee. Hebt u hulp nodig bij het instappen, geef dit dan aan bij de chauffeur. Hij/zij helpt u graag.
Scootmobielen in de bus
Scootmobielen zijn niet toegestaan in de bussen van Keolis (Syntus) Nederland. Bij scherpe bochten zou de scootmobiel om kunnen vallen omdat deze niet vastgezet kan worden in de bus. Dit leidt tot onveilige situaties.
Meenemen van fietsen in de bus
Fietsen mogen niet in de bus meegenomen worden. Een vouwfiets, in opgevouwen toestand, is wel toegestaan buiten de spitsuren. De buschauffeur mag te allen tijde beslissen of uw vouwfiets mee mag. Een vouwfiets, in opgevouwen toestand, mag mee zonder vervoerbewijs.
Zet uw bagage veilig weg
Zorg ervoor dat uw bagage niet in het gangpad staat en dat uw bagage niet kan gaan rollen of schuiven tijdens de reis. Zo kunnen we de veiligheid waarborgen en de hinder voor uw medepassagiers tot een minimum beperken.
Opnames met calamiteiten
Keolis (Syntus) Nederland maakt, voor onze veiligheid en de uwe, soms geluidopnames in de bus. In geval van calamiteiten worden deze opnames veilig gesteld en ter beschikking gesteld aan de autoriteiten.
Pictogrammen en instructies
De bussen van Keolis (Syntus) Nederland zijn op en in de bus voorzien van pictogrammen en instructies. Deze dienen om reizigers belangrijke aanwijzingen te geven over de reis, de reisregels of uw en onze veiligheid. Wij vragen u daarom deze instructies en aanwijzingen, net als aanwijzingen van onze medewerkers, op te volgen.
Wettelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding
Wij houden ons aan de wettelijke verplichtingen die staan voorgeschreven in de Nederlandse wet.
Hier valt geen discussie te voeren met de chauffeur over de regels van het ministerie.